Portfolio ketenroadmap voedselverlies: voorbeelden 2018

Een gedetailleerd overzicht van de stand van zaken 2018 vind je in het voortgangsrapport: xlsx bestandVoortgangsrapportage_ketenroadmap_voedselverlies_2018.xlsx (185 kB)

 

Interventies op schoolniveau

Hoe werk je interventies op schoolniveau uit rond het thema voeding/voedselverlies?  Het Departement Omgeving liet over deze vraag door VIVES Hogeschool in Kortrijk een praktijkgericht onderzoek opstellen dat inspirerend kan werken voor beleidsvoerders, directies en leerkrachten. Hierbij werd holistisch gekeken naar het totaalaspect van zowel gezonde als duurzame voeding op school, waaronder het deelthema voedselverlies. Een drietal praktische tools werden ontwikkeld: een menu van interventies, een educatieve tool die mikt op het verhogen van de nodige kennis en een tweede educatieve tool die mikt op het niveau van handelingsvaardigheden. 

Opleidingen in horecasector
No Food To Waste

In 2018 organiseerde Horeca Academie, een initiatief van Horeca Vlaanderen, opleidingen 'No food to waste'. In deze opleiding kregen werkgevers en zaakvoerders zonder personeel tips & tricks aangereikt om voedselverlies in hun zaak zo veel mogelijk te vermijden.

Zo pakken supermarkten voedselverlies aan

Supermarkten integreren initiatieven om voedselverliezen te verminderen op een gestuctureerde manier in hun beleidsvoering. Typische maatregelen zijn:
•    het verlies in de eigen winkels tegengaan door beter voorraadbeheer;
•    samenwerken met landbouwers en leveranciers om productie en vraag beter op elkaar af te stemmen;
•    consumenten voorlichten, met recepten voor restjes en informatie over houdbaarheidsdata;
•    lelijke groenten en fruit verwerken in salads of soepen;
•    onverkocht voedsel doneren aan voedselbanken en sociale organisaties.  

Voedselverliezen circulair

'Vlaanderen Circulair' lanceert regelmatig projectoproepen Steeds meer en meer projecten gaan van start om de voedselverliezen te verminderen in concrete situaties op terrein.

Food Heroes: internationaal onderzoeksproject

Het Innovatiesteunpunt, een initiatief van Boerenbond en Landelijke Gilden, is partner in het Europese project Food Heroes. Dit project focust op innovatieve ondernemers in de agro-voedingsindustrie. Het project steeft ernaar voedselverliezen in de eerste delen van de voedselketen tegen te gaan, meer bepaald voor de sectoren: vis, vlees, groente en fruit.

In Vlaanderen is o.a. Flanders' FOOD ook betrokken bij de uitwerking van het project.

Speerpuntcluster Agrovoeding

Flanders’ FOOD faciliteert een breed netwerk aan bedrijven, kennispartners en andere organisaties in de agrovoeding en investeert in innovatieve samenwerking en onderzoeksprojecten.

In Vlaanderen lopen veel onderzoeksprojecten, zowel naar valoriseren van nevenstromen, als optimaliseren van processen en technieken.

Voedselverlies in Vlaamse huishoudens

Gemiddeld wordt 37 kg voedsel per jaar per inwoner niet opgegeten. Koffie en thee, brood en banket en fruit vormen de top drie. Samen gooien Vlaamse huishoudens jaarlijks zo’n 240.000 ton voedsel weg.

Voedselverlies vermijden in cateringopdrachten

Voedingsafval in vuilbakZowel de opdrachtgever als de contracthouder zitten samen rond de tafel. Vanuit de Vlaamse overheid werd een leidraad opgemaakt met aandachtspunten bij het uitschrijven van bestekken voor cateringopdrachten.

Ook de cateraars hebben aandacht voor het thema voedselverlies.