Portfolio ketenroadmap voedselverlies: de beste voorbeelden van 2017

Nulmetingen in de zorg- en welzijnssector

catering hospitaalTijdens de ‘Europese Week van de Afvalvermindering’ (20 tot 26 november 2017) vond een eerste nulmeting plaats in de zorg- en welzijnssector. Zo'n 70 voorzieningen schreven zich in en gingen aan de slag met materiaal om het voedselverlies in hun organisatie te meten.

 

No Food To Waste in horeca

No Food To WasteHoreca Vlaanderen lanceerde in februari 2018 de vernieuwde brochure ‘No Food To Waste’, met meer tips & tricks om voedselverlies tegen te gaan en extra aandacht voor de wetgeving rond voedselveiligheid.

Lancering foodsavers

Komosie lanceerde de kwaliteitsnaam Foodsavers voor alle professioneel werkende organisaties en medewerkers die sociaal aan de slag gaan met voedseloverschotten of nevenstromen.

Opleiding en vorming op maat bij de ketenpartners

De ketenpartners ontwikkelen eigen vormingen op maat van hun leden en integreren het thema in hun bestaande professionele opleidingen en het vormingsaanbod.

Food Heroes: internationaal onderzoeksproject

Het Innovatiesteunpunt, een initiatief van Boerenbond en Landelijke Gilden, is partner in het Europese project Food Heroes. Dit project focust op innovatieve ondernemers in de agro-voedingsindustrie. Het project steeft ernaar voedselverliezen in de eerste delen van de voedselketen tegen te gaan, meer bepaald voor de sectoren: vis, vlees, groente en fruit.

 

Food from Food: internationaal onderzoeksproject

Het project Food from Food ondersteunt innovaties in de agro- en voedingsmiddelenindustrie op het vlak van verwaarding van plantaardige nevenstromen tot voedingsmiddelen. De Vlaamse partners van dit internationale project zijn Flanders' FOOD, ILVO, Groentenhof en Innovatiesteunpunt.

Greener Packaging Awards

green packagingDe Greener Packaging Awards worden georganiseerd met medewerking van ketenpartners Fevia en Comeos. In de editie van 2017 werd in de catergorie ‘vermindering van verspilling’ de Topseal van Delhaize als winnaar uitgeroepen.

Maatregelen in de bedrijfsrestaurants van de Vlaamse overheid.

self service restaurantDe voorbije jaren reduceerde Het Facilitair Bedrijf haar voedselverlies al met minstens 15%. Het gaat op jaarbasis over 2.758 kilogram vast voedsel en 2.058 liter soep dat zo gered werd.

Food Waste Battle in Kortrijk

Gezinsbond Kortrijk, OCMW en stad Kortrijk en IMOG organiseerden samen met het ‘Vlaams Netwerk van lokale besturen tegen voedselverlies’ een Food Waste Battle. Gezinnen werden uitgenodigd om 3 weken lang hun verspilling bij te houden en te verminderen, tijdens deze periode krijgen ze praktisch tips om minder te verspillen. Lokale besturen, organisaties, verenigingen worden uitgedaagd om scherpere resultaten neer te zetten!

Voedingsbedrijven helpen de consument om minder voedsel te verspillen

Voedingsafval in vuilbakFevia verzamelde tips en deelde die op gezette tijden binnen de sector van de voedingsindustrie. Er verschenen tips rond houdbaarheidsdata, verpakkingen, bewaarinformatie en andere informatie voor de consument.