Landbouw en voedingsindustrie

Landbouw: agrovoedingsketen (Food Heroes, Boerenbond, Innovatiesteunpunt, Flanders' FOOD, ILVO...)

  • Landbouw- en voedingsbedrijven gingen samen met stakeholders op zoek naar innovatieve oplossingen om voedselverlies te verminderen in de sectoren 'vis', 'vlees', 'groenten en fruit': 15 innovatieve oplossingen worden uitgetest, 120 kmo's zijn betrokken.
  • De winnaars van de Food Heroes Award:
    • EnVie: een sociale onderneming die 100% natuurlijke soepen maakt van surplusgroenten.
    • In Ovo: ontwikkelde een screeningmachine voor vroege geslachtsdetectie in eieren om het uitselecteren en doden van hanen te voorkomen.
    • Mussella: redt te kleine mosselen, die normaal in de zee gedumpt worden, door ze te verwerken in nieuwe bevroren mosselproducten.
  • Lancering oproep ‘VLIF AGROVOEDING’ in 2019 en 2020. 
    • In 2019 werd voor 4 miljoen aan projecten geselecteerd binnen verschillende deelprojecten van de agrovoedingssector. Van de 17 geselecteerde projecten, zijn er 7 die werken rond het thema voedselverlies beperken. 
    • Het budget voor 2020 bedraagt 4 miljoen euro. De focus ligt op circulaire economie en economisch herstel na de coronacrisis. 
  • Enkele ILVO-projecten:
    • INPROVE: onderzoek rond het gebruik van microgolven, PEF en superkritische extractie ter valorisatie van reststromen van groenten en aardappel.
    • IMPROVE: valorisatie van fruit- en olijvenreststromen en valorisatie van appelperskoek tot voedselingrediënt.
    • BioBoost: onderzoek rond stabilisatie en valorisatie van kruidensteeltjes, tomaten en biomassa van koolsoorten.
    • Optiberry: valorisatie van bessen richting voedseltoepassingen.
    • Bio2Bio: extracten van reststromen getest op bio-stimulerende of biocontrole activiteiten in bio-assays.
    • Vegcat: valorisatie van spruitstokken richting voeder voor rundvee. Dit resulteerde onder meer in het aanleggen en evalueren van een voederkuil met inmenging van spruitkoolstokken in een voederproef.
    • Blueshell: valorisatie van schelpen van verschillende organismen uit de zee.
    • CichOpt: valorisatie van witloofwortels en andere reststromen van cichorium (andijvie, cichorei, radicchio rosso). 

Meer info over acties in de agrovoedingsketen

 

In samenwerking met ketenpartners Vlaamse overheid en Boerenbond.
Food Heroes
(c) Pieter Vandooren
Food Heroes

Voedingsindustrie (Fevia Vlaanderen, Flanders'FOOD...)

  • Audit bij Vlaamse voedingsbedrijven om het grondstoffengebruik van de bedrijven in kaart te brengen en het voedselverlies verder te reduceren. Vaak bleken menselijke fouten aan de basis te liggen. Daarom werd geadviseerd te investeren in digitalisering en automatisering en in opleiding van medewerkers. Flanders’ FOOD biedt bedrijven ook projecten om hen hierin te ondersteunen.
  • Project 'Foodfromfood': bedrijven met elkaar verbinden zodat uit nevenstromen van het ene bedrijf nieuwe ingrediënten en producten kunnen gemaakt worden door een ander bedrijf. Enkele voorbeelden:
    • Komkommer verwerkt in een zomerdrankje.
    • Appelschillen verwerkt in brood en banketproducten.
    • Perskoek uit notenolieproductie verwerkt in tempeh.
    • Witloofkroket uit witloof nevenstromen.
  • Uitwerking van strategische roadmaps binnen de sector, zoals “groente tot veggie” en “aardappel tot friet”,  met veel aandacht voor valorisatie van nevenstromen en verdere reductie van verliezen.
  • Innovatiewedstrijden voor studenten die de opdracht krijgen een innovatief, duurzaam voedingsproduct te ontwikkelen. Deze ontwikkelingen worden ook voorgesteld tijdens het inspiratie-event Food Forward.
  • Food Heroes project: onderzoeken van innovatieve oplossingen om voedselverlies te verminderen. In Vlaanderen werden 5 verschillende cases onderzocht:
    • Productie van kombucha uit nevenstromen van brood.
    • Ontwikkeling van verse groenten- en fruitsappen met lange houdbaarheid zonder toevoeging van additieven, uit nevenstromen van groenten.
    • Preikimchi uit preinevenstromen
    • Gezonde “energieshot” uit nevenstromen van appel
    • Nieuw assortiment van convenience aardappelproducten uit nevenstromen van zoete aardappel

Meer info over acties in de voedingsindustrie

In samenwerking met ketenpartner Fevia Vlaanderen.
Food Forward