Portfolio ketenroadmap voedselverlies: de beste voorbeelden van 2017

Nulmetingen in de zorg- en welzijnssector

catering hospitaalTijdens de ‘Europese Week van de Afvalvermindering’ (20 tot 26 november 2017) vond een eerste nulmeting plaats in de zorg- en welzijnssector. Zo'n 70 voorzieningen schreven zich in en gingen aan de slag met materiaal om het voedselverlies in hun organisatie te meten.

 

No Food To Waste in horeca

No Food To WasteHoreca Vlaanderen lanceerde in februari 2017 de vernieuwde brochure ‘No Food To Waste’, met meer tips & tricks om voedselverlies tegen te gaan en extra aandacht voor de wetgeving rond voedselveiligheid.

Lancering foodsavers

Komosie lanceerde de kwaliteitsnaam Foodsavers voor alle professioneel werkende organisaties en medewerkers die sociaal aan de slag gaan met voedseloverschotten of nevenstromen.

Opleiding en vorming op maat bij de ketenpartners

De ketenpartners ontwikkelen eigen vormingen op maat van hun leden en integreren het thema in hun bestaande professionele opleidingen en het vormingsaanbod.

Food Heroes: internationaal onderzoeksproject

Het project Food Heroes focust op innovatieve ondernemers in de agro-voedingsindustrie. Het project steeft ernaar voedselverliezen in de eerste delen van de voedselketen tegen te gaan, meer bepaald voor de sectoren: vis, vlees, groente & fruit.

 

Food from Food: internationaal onderzoeksproject

Het project Food from Food stimuleert, ondersteunt en versnelt innovaties in de agro- en voedingsmiddelenindustrie op het vlak van verwaarding van plantaardige nevenstromen tot voedingsmiddelen.

 

Greener Packaging Awards

green packagingKetenpartners Fevia en Comeos zijn mede-organisatoren van de Greener Packaging Awards. In de catergorie ‘vermindering van verspilling’ werd de Topseal van Delhaize als winnaar uitgeroepen.

15% minder voedsel weggegooid bij de Vlaamse overheid

self service restaurantDe voorbije 2 jaar gooide Het Facilitair Bedrijf 15% minder voedsel weg. Het gaat om 2758 kg minder vast voedsel en 2058 l minder soep.

Food Waste Battle in Kortrijk

Gezinsbond Kortrijk, OCMW en stad Kortrijk en IMOG organiseerden samen een Food Waste Battle. Gezinnen werden uitgenodigd om 3 weken lang hun verspilling bij te houden en te verminderen, tijdens deze periode krijgen ze praktisch tips om minder te verspillen.

Voedingsbedrijven helpen de consument om minder voedsel te verspillen?

Voedingsafval in vuilbakFevia verzamelde tips en deelde die op gezette tijden binnen de sector van de voedingsindustrie. Er verschenen tips rond houdbaarheidsdata, verpakkingen, bewaarinformatie en andere informatie voor de consument.