De voorbije jaren reduceerde Het Facilitair Bedrijf haar voedselverlies al met minstens 15%. Het gaat op jaarbasis over 2.758 kilogram vast voedsel en 2.058 liter soep dat zo gered werd.
Het Facilitair Bedrijf blijft maatregelen nemen om het voedselverlies verder terug te brengen:
- Werden producten tijdens de lunch niet verkocht? Je vindt ze vanaf de namiddag in de koffiebar.
- Met snelverkoopstickertjes promoot Het Facilitair Bedrijf producten waarvan het einde van de houdbaarheid nadert.
- De verfijning van het aanbod – bijvoorbeeld door soep per tas en sandwiches per stuk te verkopen – zorgt voor betere registratie. Dat maakt dat er een betere inschatting is van nodige hoeveelheden.
- Er wordt minder koffie weggegooid door de komst van de koffieautomaten.
- Waterchillers zorgen ervoor dat er minder halfvolle flessen water blijven staan na vergaderingen.
Ook in de keukens werden er enkele veranderingen doorgevoerd.
- Met nieuwe kooktechnieken bereiden de koks eten à la minute. Dat betekent minder op voorhand klaarmaken en tijdens de middagshift makkelijker inspelen op de extra vraag.
- De soep wordt twee keer per week zelf gemaakt met verse ingrediënten. De overschot kunnen de koks daardoor hergebruiken.
- Vrijheid blijheid in enkele restaurants: je krijgt alleen nog je hoofdcomponent geserveerd (vlees, vis of het vegetarische alternatief). De rest neem je zelf. Resultaat: 57% minder verlies op het bord van de klant. Dit werd al uitgerold in het VAC Gent en Brusselse Ellipsgebouw. Later dit jaar volgen het Consciencegebouw, Herman Teirlinckgebouw en VAC Antwerpen.
- Er komen kleinere bakjes in de saladbar.
- Door de invoering van de kruidencorner worden er minder peper- en zoutzakjes verspild.
Dinsdag en donderdag zijn drukker en wordt er meer gegeten. Dat weet Het Facilitair Bedrijf dankzij een nieuw bestel- en opvolgingssysteem. Daarmee kan er beter ingeschat op basis van de historiek van verkoop.
In Gent is er een proefproject om organisch afval gescheiden op te halen, zodanig dat het nog een tweede leven kan leiden als meststof.