Bewaren

 

Bewaar voeding op een correcte manierBewaar je voeding op een correcte manier

Als je fruit en groenten op de juiste manier bewaart, bederven ze veel minder snel.

Enkele vuistregels

  • Groenten en fruit die hier in open lucht gekweekt worden, bewaren het langst in de koelkast.
  • Tomaten bewaar je nooit in de koelkast.
  • Tropische groenten en fruit bewaar je in een koele berging.
  • Laat alle groenten en fruit in de originele verpakking. Een bot asperges omwikkel je best met een vochtig doek.
  • Tomaten, appelen en bananen bewaar je best gescheiden omdat ze andere groenten en fruitsoorten sneller doen rijpen.
  • Brood wordt snel taai. Bewaar het daarom altijd in de originele zak en bij kamertemperatuur. Je kunt het ook invriezen
  • Voor andere voedingswaren vind je de juiste bewaarvoorschriften meestal op het etiket.
    • ‘Koel bewaren’ verwijst naar bewaren in een koele berging of kelder.
    • ‘Gekoeld bewaren’ of ‘bewaren bij maximum 7°C’ verwijst naar de koelkast
    • Als het product in de winkel in de koeling ligt, hoort het thuis ook in de koelkast. Een uitzondering daarop zijn eieren: in de winkel staan deze meestal niet in de koeling, maar thuis bewaar je ze toch best in de koelkast.

Download de handige pdf bestandFiche 'Waar bewaar je groenten en fruit?' (1.21 MB)!

 

Organiseer je koelkastOrganiseer je koelkast

Heb jij ook al eens een vervallen yoghurtpotje uit de koelkast gevist dat helemaal achter de boontjes en de ketchup verstopt zat? Dat kun je vermijden door je koelkast goed te organiseren.

  • Kijk de handleiding van je toestel na om het op de juiste temperatuur in te stellen. Om een goede bewaring te garanderen bedraagt de temperatuur van je koelkast 4°C tot maximaal 7°C.
  • Zet de producten die eerst op moeten goed zichtbaar vooraan. Plaats nieuw aangekochte producten achter de oude. Zo ben je zeker dat je steeds de oudste producten eerst verbruikt.
  • Indien u een verpakking opent, noteer dan de datum.
  • Eens de verpakking geopend, dek je voedingswaren goed af tegen uitdrogen en bacteriën. Indien de originele verpakking nog goed sluit, kan je deze gebruiken. Anders kan je best een andere goed afsluitbare verpakking gebruiken.
  • Laat restjes van een warme maaltijd afkoelen alvorens ze in de koelkast te zetten. Zorg er daarbij voor dat de restjes snel afkoelen.
  • Laad niet te grote hoeveelheden tegelijk in je koelkast en vermijd daardoor een te hoge temperatuurstijging. Begin dus met de producten die echt koel moeten bewaard worden. Voedingswaren als een nieuw potje mayonaise hoeven niet onmiddellijk in de koelkast.
  • Maak de koelkast 1 keer per maand schoon. Zo krijgen schimmels die zich op lagere temperatuur ontwikkelen, geen kans.

 

Ken je koelkastKen je koelkast

Om je koelkast op een optimale manier te gebruiken in de strijd tegen voedselverlies, is het belangrijk dat je je koelkast en de voorziene technologieën goed kent.

  • Heb je een  dynamische koelkast met luchtcirculatie beschikt is de temperatuur over heel de koelkast gelijk. Heb je geen  luchtcirculatiesysteem hou dan bij het organiseren van je koelkast rekening houden met de 5 temperatuurzones:
    1. Vriesvak - Diepvriesproducten allerhande

    2. Koele zone - Geopende potten, kleine drankflessen, kaas, room, soep, etensresten, gebak, eieren

    3. Koude zone - Afgedekt vlees, vis, charcuterie

    4. Groentenbak - Groenten en fruit

    5. Deurruimte - Boter, kaas, potjes, tubes, medicijnkistje, grote drankflessen

      Temperatuurzones in je koelkast:
  • In een koelkast met No Frost- of droge lucht-technologie wordt het vocht uit de lucht verwijderd. Daarom is het belangrijk voedingswaren luchtdicht te verpakken.
  • Sommige koelkasten beschikken over aparte compartimenten waar de temperatuur 0°C bedraagt. Deze 0°C-zone bestaat vaak uit een ‘droge zone’ en een ‘vochtige zone’. Ook hier is het belangrijk voedingswaren in de ‘droge zone’ goed te verpakken.

Meer informatie vind je  in de handleiding bij je koelkast.